Trójkąt roboczy w kuchni, czyli jak dobrze zaprojektować przestrzeń? Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na projekt. Powinien on być ergonomiczny i użyteczny, ale także ładny.
Czym jest trójkąt roboczy?
Obrazowo możemy go przedstawić, jako trzy główne punkty pracy w kuchni: lodówka, zlew oraz płyta grzewcza. Te trzy elementy tworzą nam wierzchołki trójkąta.
Ważna jest także kolejność ustawienia, zgodna z kolejnością wykonywanych prac. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, później je myjemy, a na końcu poddajemy obróbce termicznej.
Istota trójkąta roboczego
Najważniejszą rzeczą jednak w trójkącie roboczym nie są jego wierzchołki, a przestrzeń pomiędzy nimi. Pomiędzy lodówką a zlewem, powinniśmy mieć miejsce na wyjęcie produktów i przygotowanie ich do umycia. Pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką powinien znajdować się blat roboczy o wymiarze minimum 60 cm. To na nim przygotowujemy posiłek, który następnie poddamy obróbce cieplnej.
Trójkąt w każdej kuchni
Czy trójkąt roboczy powinien się znaleźć w każdej kuchni? Nie. Powinniśmy jednak przy projektowaniu kuchni o nim pamiętać, ponieważ bardzo pomaga zaplanować odpowiedną ergonomię kuchni. Najważniejszy w kuchni jest jej użytkownik i jego wygoda i to powinniśmy mieć zawsze na uwadze.
Jeśli potrzebujesz pomocy w zaprojektowaniu i wykonaniu Twojej wymarzonej kuchni, skontaktuj się z nami. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i pomóc w realizacji Twojej wizji.