Trójkąt roboczy w kuchni

Data

Trójkąt roboczy w kuchni, czyli jak dobrze zaprojektować przestrzeń? Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na projekt. Powinien on być ergonomiczny i użyteczny, ale także ładny.

Czym jest trójkąt roboczy?

Obrazowo możemy go przedstawić, jako trzy główne punkty pracy w kuchni: lodówka, zlew oraz płyta grzewcza. Te trzy elementy tworzą nam wierzchołki trójkąta.

Ważna jest także kolejność ustawienia, zgodna z kolejnością wykonywanych prac. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, później je myjemy, a na końcu poddajemy obróbce termicznej.

Istota trójkąta roboczego

Najważniejszą rzeczą jednak w trójkącie roboczym nie są jego wierzchołki, a przestrzeń pomiędzy nimi. Pomiędzy lodówką a zlewem, powinniśmy mieć miejsce na wyjęcie produktów i przygotowanie ich do umycia. Pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką powinien znajdować się blat roboczy o wymiarze minimum 60 cm. To na nim przygotowujemy posiłek, który następnie poddamy obróbce cieplnej.

Trójkąt w każdej kuchni

Czy trójkąt roboczy powinien się znaleźć w każdej kuchni? Nie. Powinniśmy jednak przy projektowaniu kuchni o nim pamiętać, ponieważ bardzo pomaga zaplanować odpowiedną ergonomię kuchni. Najważniejszy w kuchni jest jej użytkownik i jego wygoda i to powinniśmy mieć zawsze na uwadze.

Jeśli potrzebujesz pomocy w zaprojektowaniu i wykonaniu Twojej wymarzonej kuchni, skontaktuj się z nami. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i pomóc w realizacji Twojej wizji.

więcej
wpisów