Blat kuchenny – co wybrać?
blat kuchenny

Data

Jak wybrać blat kuchenny? Jakie są plusy i minusy konkretnych rozwiązań? Omówimy tutaj cztery różne możliwości.

Blaty laminowane

Bazą blatu laminowanego jest baza z płyty wiórowej lub MDF pokrytej – z jednej lub dwóch stron – warstwą laminatu. Do produkcji blatów roboczych coraz częściej używa się twardych i wytrzymałych laminatów HPL (ang. high pressure laminate).

Aktualnie produkowane blaty laminowane mają mnóstwo zalet. Dzięki ich gładkiej, nieporowatej powierzchni są łatwe w utrzymaniu czystości. Nawet tak trudne plamy jak po burakach doczyścisz zwykłą wilgotną ściereczką. Laminaty wykazują wysoką odporność na zarysowania i działanie wysokich temperatur (nawet do 150-170 °C). Nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych, a ich powierzchnia, zabezpieczona szczelną powłoką, stanowi skuteczną barierę dla wilgoci. Kolejnym ich plusem jest łatwy montaż – poradzi sobie z tym nawet amator. Na rynku mamy w tej chwili ogromny wybór wzorów, a ich cena jest bardzo atrakcyjna.

Czy mają wady? Bardzo ważne jest odpowiednie zabezpieczenie łączeń i krawędzi – zwłaszcza w miejscach, w których blat będzie miał kontakt z wodą. Inną ich wadą jest także to, że nie można ich odnowić. Chyba, że uszkodzenia są niewielkie np. małe rysy można potraktować woskiem retuszujący lub markerem do mebli.

Blaty kompozytowe

Blaty kompozytowe wykonane są z wypełniacza mineralnego (wodorotlenku glinu), czyli zmielonej skały oraz spoiwa z polimeru akrylowego oraz dodatku w postaci pigmentów. Wodorotlenek glinu nadaje blatom twardość i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Pierwszym wprowadzonym do sprzedaży był Corian.

Jest to materiał termo-formowalny, który pozwala na stworzenie dowolnego kształtu bez widocznych łączeń. Kompozyt jest dużo lżejszy od np. kamienia, co ułatwia jego montaż. Przyjmuje on temperaturę otoczenia, więc jest ciepły w dotyku. Kompozyty są bardziej odporne od laminatów i blatów drewnianych odporne na kwasy pochodzące z żywności i środki chemiczne. Są odporne również na plamy z krwi i jodyny, a dzięki gładkiej powierzchni są bardziej higieniczne. Tak jak laminaty wybór kolorystyczny jest niemal nieograniczony.

Minusem może być ich cena. Nie należą one do najtańszych rozwiązań. Łatwo także o zarysowania – jednak fachowiec może poddać go renowacji.

Drewniany blat kuchenny

Blat kuchenny z drewna prezentuje się elegancko, stylowo i podkreśla wysoką jakość materiałów wykorzystanych podczas urządzania wnętrza. Sprawdza się także w różnych aranżacjach – zarówno nowoczesnych, jak i klasycznych.

Przy wyborze należy zwrócić uwagę na trzy rzeczy. Pierwsza to gatunek drewna. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj drzewa liściaste, ponieważ są twardsze. Z polskich gatunków warto zwrócić uwagę na buk, dąb czy jesion. Drugą kwestią jest to, czy blat będzie z litego drewna, czy z klejonego. Blat z drewna klejonego jest trwalszy i bardziej odporny na działanie czynników zewnętrznych. Nie ulega też wypaczeniom i nie pęka, jak lite drewno. Ostatnia rzecz to czy blat będzie olejowany czy lakierowany. Lakierowanie zwiększa odporność na wilgoć. Natomiast olej wnika w głąb i lepiej konserwuje, jednak jest znacznie mniej odporny na plamy.

Zaletami drewna jest z pewnością jego piękno, które komponuje się praktycznie z każdym kolorem. Dodaje pomieszczeniom ciepła i przytulności. Jest łatwy w obróbce, a jego ogromnym plusem jest to, że można go wielokrotnie odnawiać.

Przy drewnianych blatach należy pamiętać o regularnej impregnacji. Są one dużo mniej odporne na zabrudzenia oraz uszkodzenia. Użytkując taki blat trzeba zachować szczególną ostrożność i uważać, by go nie uszkodzić.

Blaty kamienne

Jeśli dysponujemy większym budżetem możemy pozwolić sobie na blat z kamienia naturalnego. Materiał szlachetny w niezwykle piękne i unikatowe  wzory. Decydując się na naturalny kamień mamy do wyboru: granit, konglomerat kwarcowy, spiek kwarcowy oraz marmur.

Blaty kamienne mają szereg zalet. Podstawową zaletą jest trwałość – materiał bez żadnego uszczerbku przetrwa kilkadziesiąt lat. Twardość i odporność na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i plamy (oprócz nieimpregnowanego marmuru i trawertynu), a także wilgoć. Można na nim kroić i stawiać gorące naczynia bez ryzyka uszkodzeń powierzchni. Dzięki szerokiemu wyborowi wzorów można dopasować do stylu i kolorystyki wnętrza kuchni. Można uzyskać różne efekty wykańczając go polerowaniem lub szczotkowaniem. Bez problemu można wyciąć nie tylko kwadrat czy prostokąt, ale również koło, owal czy inne opływowe kształty. Jednak jego główną zaletą jest ekskluzywny wygląd i ponadczasowa elegancja.

Czy blat kamienny ma wady? Owszem. Jego główną wadą jest wysoka cena. Wymaga także fachowego montażu, którego czas wydłuża nie tylko konieczność użycia specjalistycznego sprzętu, ale także jego waga. Jest zimny i niektórym może wydawać się nieprzyjemny. Marmur wymaga impregnacji, a nawet ona nie gwarantuje pełnej odporności na plamy.

Co wybrać?

Wybór jak zawsze należy do użytkownika kuchni. Należy dobrze przeanalizować swoje potrzeby i możliwości finansowe. Opcji jest wiele i obecnie wszystkie są na wyciągnięcie ręki.

Pamiętaj, że zawsze możesz poprosić o profesjonalne doradztwo! Skontaktuj się z nami.

więcej
wpisów